Garnki żeliwne. Co w nich gotować. Jakie wybrać. Gdzie kupić.

Garnek żeliwny to – można rzec – klasyka kuchni. Korzystano z nich chętnie w przeszłości, używa się ich dziś. Aktualne naczynia z żeliwa są często unowocześnione, dzięki czemu raz zakupione, będą służyć nam wiele lat. Tym bardziej, że są bardzo uniwersalne – przyrządzić w nich można praktycznie każdą potrawę.

Garnek żeliwny to prawdziwy kuchenny ekspert – można w nim gotować, smażyć, piec i przygotowywać potrawy bez tłuszczu. Można w nich przygotować zupę, przyrządzić zapiekankę, usmażyć mięso, a nawet upiec chleb. Można stosować je równie dobrze w piekarniku, jak i na gazie, kuchence elektrycznej i na kuchni indukcyjnej.

Warto pamiętać, że garnek żeliwny potrzebuje dłuższej chwili na rozgrzanie się, za to będzie także długo trzymał ciepło. Również po tym, jak odłączymy źródło grzania – potrawa przyrządzana w garnku nadal będzie odpowiednia do spożycia.

Jakie garnki żeliwne są lepsze – z powłoką zapobiegającą przywieraniu czy bez niej

Ważna sprawa: owszem, w naczyniu z samego żeliwa przygotować można praktycznie każdą potrawę, jednak nie wszystkie powinno się w nim przechowywać. Klasyczne garnki „nie lubią” środowiska kwaśnego. Kwaśne zupy, dania zawierające pomidory lub cytryny najlepiej po ugotowaniu przełożyć do innego naczynia, a garnek z żeliwa szybko umyć i wysuszyć. Inaczej jony żelaza mogą przeniknąć do potrawy, lekko zmieniając jej smak, z kolei sam garnek może ulec odbarwieniu.

Producenci naczyń z żeliwa znaleźli rozwiązanie – żeliwo uformowane w kształt garnka czy patelni pokrywają dodatkową warstwą ze szkła. Rolą tej powłoki jest przede wszystkim zapobieganie przywieraniu, jednak niejako „przy okazji” zabezpiecza ona garnek przed korozją. Dzięki powłoce można w nim gotować śmiało nawet bardzo kwaśne potrawy, a po użyciu naczynia nie trzeba od razu myć i suszyć.

Jeśli więc pytacie „jakie garnki żeliwne polecacie?”, odpowiemy zdecydowanie – te z powłoką zapobiegającą przywieraniu!

Garnki żeliwne – gdzie kupić

Wybierając garnek żeliwny, warto kierować się przede wszystkim nie ceną, a raczej jakością oferowanego produktu.

Naczynia żeliwne są tak pomyślane, by służyć nam przez lata. Stop żelaza i węgla zwany żeliwem to materiał niezwykle odporny na uszkodzenia mechaniczne. Przypalony garnek z żeliwa można bardzo prosto wyczyścić. Odpowiedna, prosta konserwacja sprawi, że nasz garnek pozostanie z nami na bardzo długo – na lata.

By jednak naczynie z żeliwa posiadało wszystkie te cechy, musi być… naprawdę wykonane z żeliwa. Co za tym idzie, nie powinno być ani zbyt tanie, ani… zbyt lekkie. Podstawową, jedyną właściwie wadą naczyń wykonanych z żeliwa jest bowiem ich waga. Duży żeliwny garnek, wok, kociołek to urządzenie wymagające obsługi oburęcznej. Słabszej osobie może być ciężko podnieść go jedną dłonią.

Z tym problemem dobrze radzi sobie pewien japoński producent garnków żeliwnych. Firma SSC (Sanjo Special Cast) pod markami Unilloy, SSC i Komin, oferuje najlżejsze żeliwne naczynia na świecie. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu ultralekkiego stopu żeliwa typu FCV, który dodatkowo pokrywa się szklaną powłoką zapobiegającą przywieraniu.

W efekcie powstaje żeliwny garnek idealny – posiadający wszelkie zalety żeliwa, wygodnie lekki i przyjazny w użyciu.

I te właśnie garnki żeliwne polecamy!