Garnkopedia
JAK UŻYWAĆ ŻELIWNYCH GARNKÓW Z POWŁOKĄ ZAPOBIEGAJĄCĄ PRZYWIERANIU
Pomimo dużej trwałości i wytrzymałości żeliwne garnki z powłoką zapobiegającą przywieraniu nadal potrzebują odpowiedniej dbałości i choćby minimalnej troski, aby mogły nas cieszyć bez długi czas doskonałym wyglądem i wspaniałym smakiem potraw. W końcu nawet najbardziej wytrzymały garnek może zostać zarysowany lub w jakiś sposób uszkodzony.
- W przypadku gotowania / pieczenia w piekarnikach bezwodnych / parowych, w których wykorzystuje się jedynie wilgoć przygotowywanych potraw i nie dodaje się do obróbki żadnej wody, należy zwracać szczególną uwagę na zachowanie się żeliwnego garnka. W przypadku podgrzania pustego garnka powłoka znajdująca się na jego powierzchni może zacząć się odklejać, odprysnąć i spowodować pożar. Dlatego zaleca się stosowanie żeliwnych garnków UNILLOY tylko w takich urządzeniach, dla których producent przewidział możliwość przygotowywania potraw w warunkach bezwodnych.
- Szklana powłoka / powłoka zapobiegająca przywieraniu może zacząć pękać, jeżeli garnek zostanie upuszczony lub uderzy w cokolwiek. Zachowaj ostrożność podczas gotowania i mycia aby cieszyć się idealnym garnkiem przez długi czas.
- Używanie aluminiowych lub stalowych utensyliów jak np. chochle, łyżki, łopatki, trzepaczki, pozostawia na powierzchni garnków ciemniejsze smugi. Dzieje się tak ze względu na to, że powłoka jest twardsza od materiału, z którego wykonane są akcesoria i powoduje ich delikatne ścieranie. Resztki materiału z takich utensyliów pozostają na powierzchni naczynia. Zaleca się stosowanie drewnianych i silikonowych akcesoriów.