Garnki z powłoką zapobiegającą przywieraniu, wykonane z połączenia dwóch zupełnie różnych materiałów, metalu i szkła, czerpią zalety z obu.  

  1. Zapewniają odporność na wysoką temperaturę jednocześnie zatrzymując ciepło tak potrzebne do przygotowania doskonałych potraw.
  2. Są odporne na korozję dzięki czemu nie trzeba każdorazowo po umyciu wycierać dokładnie naczyń.
  3. Nie są wrażliwe na kwasy i sole dlatego bez problemu można w nich gotować i przechowywać potrawy o silnym zapachu i smaku bez obawy o pojawienie się przebarwień czy przeniknięcie zapachu na powierzchnię naczynia.
  4. Przy odpowiednim dbaniu odwdzięczają się doskonałym wyglądem nie tracąc koloru przez długie lata.
  5. Są trwałe i odporne na ścieranie dzięki połączeniu w bardzo wysokiej temperaturze warstwy metalowej z powłoką szklaną.

Garnki z powłoką zapobiegającą przywieraniu mogą być wykonane ze stali lub żeliwa. Stal jest tańszym rozwiązaniem, często stosowanym a wykonane z niej produkty są lekkie. Dlatego też garnki stalowe emaliowane są najczęściej spotykaną grupą naczyń kuchennych.

Żeliwo jest dużo łatwiejsze w obróbce. Garnki są odlewane w formach a po ostygnięciu, gotowy wzór naczynia pokrywany jest specjalną powłoką. Żeliwo doskonale magazynuje ciepło i wolno je oddaje, dzięki czemu można bardzo precyzyjnie gotować potrawy, które nie rozpadają się szybko podczas obróbki i pozostają puszyste oraz aromatyczne. W garnkach żeliwnych można także gotować na wolnym ogniu.

Do tej pory garnki żeliwne miały jedną zdecydowaną wadę: były bardzo ciężkie. Dzięki niezwykłemu wysiłkowi jaki włożyła firma UNILLOY w opracowanie odpowiedniej technologii odlewu żeliwa udało się opracować i wyprodukować NAJLŻEJSZE ŻELIWNE GARNKI NA ŚWIECIE.